Форма входу

Реклама

Параметри сайту

 
 

Валюта


Пошук

Календар

«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Статистика

   
 
 

Календар свят і подій

Погодний інформер

HotLog TOP.GE Business-Key Top Sites

Головна » 2017 » Лютий » 14 » • Криволінійний будинок в Німеччині
09:40
• Криволінійний будинок в Німеччині
Засновник UNStudio Бен ван Беркел побудував в Німеччині будинок, криволінійний за формою і двоїстий по суті.

Бен ван Беркел, глава голландського архбюро UNStudio, чи не головний футурист наших днів, але це не заважає йому відроджувати традиції. Адже як було раніше? Архітектори робили собі ім'я на приватних замовленнях, створюючи будинки, де авторським та унікальним було все, аж до останньої дверної ручки.

Досить згадати Райта та майже чотири сотні реалізованих їм проектів. Зараз такий індивідуальний підхід рідкість, але тим цікавіше результат.

Побудований Беркелом неподалік від Штутгарта Haus am Weinberg являє собою чудовий зразок зробленої "за міркою" резиденції. І справа не тільки в тому, що будівля вийшло незвичайним і зовні, і всередині. За хитромудрою конструкцією видна ціла філософія. Ван Беркел вважає, що в наші дні приватний будинок – не оплот індивідуалізму, а сума особистих і колективних інтересів різних членів сім'ї і їх гостей. Ця подвійність помітна буквально у всьому – будинок виглядає як архітектурний аналог даоської монади "інь-ян", де протилежності не борються, а породжують і доповнюють один одного.

Пара приватне–громадське закладена вже в дислокації будинку – однією стороною він дивиться на місто, а інший повернутий у бік виноградників. Забавно, що всередині спостерігається дзеркально протилежна картина, оскільки кімнати зорієнтовані по сонцю, яке повинно завжди бути саме там, де воно потрібніше всього. Так, спальня дивиться на схід, де маячать дахи сусідніх будинків (прокидатися з ранковим сонечком приємніше всього), а милуватися сільгоспугіддями Беркелі пропонує з їдальні, озаряемой західними променями.

Входять в будинок з півдня. Нижній рівень, непомітний з боку заднього фасаду з-за горбистого рельєфу, майже цілком відданий під допоміжні приміщення: винний погріб, гараж і т. п.

Основна життя протікає на другому поверсі, громадська зона якого закручена навколо драбини. Спочатку ви опиняєтеся в двусветной їдальні, потім потрапляєте на кухню, з неї у вітальню і в підсумку замикаєте коло, повертаючись до сходів. Звідси можна пройти або в приватну частину будинку, або забратися ще вище – на галерею, де знаходиться бібліотека.

Ніяких перегородок в суспільній зоні немає, пейзаж за вікнами теж нічим не переривається. Фасад цієї частини будинку повністю зроблений зі скла (у даху всього чотири точки опори: три колони, одна з яких знаходиться всередині будинку, і ліфтова шахта). Зонування відбувається за рахунок подіумів, перепадів на висоті стелі і вигинів стін.

Прямих ліній в будинку вкрай мало. Для ван Беркела це в загальному-то типово, але в штутгартському будинку кривизна доходить до такого ступеня, що часом будинок здається породженням якої-небудь стихії – як ніби його століттями обточували і шліфували потужні повітряні вихори або морські течії. Людська рука (точніше, розум) видає себе в концептуальних деталях начебто кухонного острова, обриси якого практично один в один повторюють форму даху.

Насправді у Беркела все прораховано до такої міри, що навіть дата закінчення проекту невипадкова – 11.11.11. І не варто обманюватися відсутністю нуликів – це типовий двійковий код.
Переглядів: 57